Kroonringen

Uitgifte kroonringen weer door de gemeenten (medio 2017)

De gemeente Gouda zal toch weer zelf de kroonringen gaan uitgeven. U kunt daarvoor contact opnemen met het Meldpunt Openbaar Gebied van de gemeente Gouda, bereikbaar onder telefoon nummer 14 0182.

 


Kroonringenactie-kroonringen-3_kopie

Kroonringen zijn ringen die aan (lantaarn)palen bevestigd kunnen worden om zakken met plastic afval aan op te hangen. Dit voorkomt het wegwaaien van de zakken. De praktijk leert dat dit bijdraagt aan een meer opgeruimde wijk. Aan elke ring kunnen zo’n 10 zakken worden gehangen. De Kroonring is goed instelbaar, een handleiding om te bevestigen wordt bijgevoegd.

 

Bestellenkroonringen-2013-01-10-ii

Bewoners, bewonersorganisaties en instellingen kunnen één of meer Kroonringen bestellen via een mail naar contact@bewonersplatformgoudanoord.nl , onder vermelding van aantal en adres. De kosten bedragen € 12,50 per kroonring.

Omdat we grote aantallen gaan bestellen kunnen we extra korting krijgen. Ook de gemeente Gouda ondersteunt deze actie. Afhalen en betalen in overleg. Iedereen uit geheel Gouda kan meedoen.

 

Informatie van de gemeente Gouda

Hierbij informatie van de gemeente Gouda over de spelregels voor het gebruik van haken en andere bevestigingsmiddelen voor het aanbieden van zakken met plastic afval.

“De gemeente Gouda zamelt huishoudelijk kunststof afval in met behulp zakken. Er zijn in Gouda enkele initiatieven van bewoners om deze zakken te bevestigen aan diverse haken of andere hulpmiddelen. Het voordeel daarvan is dat de zakken niet wegwaaien en mede daardoor helpt dit om zwerfafval te voorkomen.background-2

De gemeente wil echter ook voorkomen dat het inzamelen wordt bemoeilijkt of dat medewerkers het gevaar lopen dat zij tijdens het inzamelen verwondingen oplopen of hun gezondheid anderszins wordt geschaad. Daarom gelden bij het aanbrengen van bevestigingsmiddelen voor plastic afvalzakken de volgende richtlijnen:

  1. de bevestigingmiddelen mogen aan lantaarnpalen worden bevestigd in de directe nabijheid van aanbied plaatsen voor huishoudelijk afval. Bevestiging aan andere palen of hekken mag alleen met toestemming van de eigenaar.
  2. er mogen geen scherpe randen of uitsteeksels aan de bevestigingsmiddelen zitten;
  3. de afvalzakken moeten los aan de bevestigingsmiddelen worden gehangen;
  4. de bevestigingsmiddelen moeten op hoogte van circa 1 meter worden aangebracht.”